Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

понеделник, 1 март 2010 г.

- видове коса - характеристика и устройство на косъма




КОСМИ
(pili,trichos)

Космите у човека показват голямо еволютивно и морфологично разнообразие.При раждането си детето има мъховидни-lanugo косми,които до 6-тия месец отпадат.По глатката кожа остават vellus-косми.Те са тънки,слабо пигментирани и без медуларна част.След пубертета тези косми се подменят от терминалните косми.Около 90% от космите по тялото и крайниците у мъжете са терминални,докато у жените са по малко от 35%и се разполагат предимно по крайниците.
Косми липсват по дланите и ходилата,полулигавиците и др.места.
Космите в различните участъци на тялото се различават по дължина,твърдост,цвят,форма и напречен диаметър.
Те биват:
-дълги-локализират се по капилиума и се наричат capilli;след пубертета в областа на пубиса и гениталийте(pubes);в аксисилите(hirci) и по брадата у мъжете(barbae)
-четинести-разполагат се по веждите(suppercilia),ръба на клепачите(cilia),в ноздрите(vibrissae) и във външния слухов канал(tragi).
Космите растат наклонени и в различните участъци имат характерно подреждане:на вертекса-индивидуални завъртания,по капилициума-специфично насочване,по гениталийте-извити и накъдрени и т.н.

СТРУКТУРА НА КОСЪМА


Всеки косъм има:
-стъбло (scapus)-частта над повърхността
-корен (radix pili)-който е в дермата и завършва с леко задебеляване като луковица(bilbus pili),разположена в горната част на хиподермата.В долния полюс на луковицата е вмъкната съединителнотъканна папила на косъма(papilla pili).Булбусът е съставен от епителни клетки,от които чрез тяхното делене нараства косъмът.В основата на луковицата се намират меланоцити,които образуват маланозоми и ги транспортират в околните кераноцити.
При напречен срез на косъма отвън на вътре се различават 3 слоя:

-външен (cuticula pili)-състои се от един ред плоски вроговени клетки без пигмент,които са наредени нато керемиди със свободен край,насочен към повърхността

-кортикален (substantia corticalis)-състои се от от няколко реда удължени клетки,изпълнени с кератин и меланозоми

-медуларен (substantia medullaris)-съдържа големи летки,някои от които са в процес на кератинизация.

Не всички косми съдържат медуларна част.В стеблото на косъма трите слоя се заличават и всички клетки вроговяват.
Космен фоликул (folliculus pili):
Коренът на косъма е разположен в космена торбичка-космен фоликул.
Той има три части:долна,средна и горна.
Един от слоевете клетки отговаря за здравото закрепване на корена на косъма.

Космите растат косо спрямо кожната повърхност и се разполагат по определени линий.В тъпия ъгъл,образуван между косъма и кожата е разположена мастната жлеза,а под нея-гладък мускул,неговото рефлекторно съкращаване води до изправяне на косъма.
Космен цикъл-космите растат и отпадат в индивидуални цикли независимо един от друг.Различават се три фази в космения цикъл:

-стадий на разтеж (анаген)

-преходен стадий на обратно развитие (катаген)-по време на който фоликулът се
реорганизира в неактивно (ембрионално) състояние

-стадий на покой (телоген)

Когато фоликулът се активира,започва да расте нов косъм,който измества бухалковидния (телогенен) косъм или расте до него.цикълът на космения растеж в различните части тялото варира:космите на капилициума са в анаген 2-6 години,на брадата и под мишниците-10 месеца,а на веждите 2 месеца.

Разпределението на космите по повърхността на кожата варира в зависимост от пола,възрастта и участъка.Средната гъстота на фоликули в калициума на новородено е 1100 см² ,като накрая на първата година те намаляват на 800,на 30-тата година на 600,на 50-тата на 500.При младите индивиди 90% от космите на капилициума (главата) са в анаген и 10% в телоген.При физиологични условия дневно отпадат около 80 косъма.космите на капилициума растат от 0,3 до 0,4 мм. дневно.

Както различните нюанси в цвета на човешката кожа-кафяв,жълт,червен и син,се дължат на трите пигмента в нея(каротинът-придава жълтия цвят,оксихемоглобинът-червения,а редуцираният хемоглобин-тъмносиния) така и при косъма има вещества отговарящи за цвета.Несъмнено меланинът е най важният пигмент (произвежда се от меланоцитите).Без него кожата у албиноси изглежда прозрачно бяла.

Има два типа меланини:

-еумелини-с черен цвят

-феомелини-с жълто-оранжеви

В зависимост от количеството на двата меланина и кератина-цветът на косата варира от черен до светъл(рус)

пс.Материалът е редактиран и взет от учебник за студенти по медицина-"Дерматология и венерология"

Няма коментари:

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's