Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

петък, 30 юли 2010 г.

- смесване

В този урок ще се запознаем малко с една суха материя,но най-важната.
Какво се има в предвид под смесване?
Комбинация от различни химически материали.
Започваме от боите за коса.
Всяка фирма производителка на такива бои има своя специфика за съотношение при смесването на двата основни компонента-боя/оксидант, но все пак не са толкова много като видове.
Ето един пример:
Revlon,L'oreal-1 една туба боя се разрежда с 1,5 оксидант, т.е. ако количеството боя е 40мл. смесвате с 40мл.+20мл.(60мл.) оксидант.(важи за боя от номер 1 до 10)
Matrix,Wella(и повечето бои за коса на пазара имат стандартно смесване)-1 към 1 или на 60мл.боя слагате 60мл. оксидант.(важи за боя от номер 1 до 10)
съвет-когато започвате да работите с дадена марка боя четете упътването,а ако няма такова питайте за особеностите при работа с продукта.
 Изключение правят само силно изсветляващите бои( номер 11 и 12) ,които се разреждат 1 към 2 с оксидант или на 60мл. боя се слага 120мл. оксидант.Да не забравяме и цветовите коректори (боя със силно изразен цветен пигмент-използва се като допълнение към стандартната боя за коса за подчертаване,коригиране,допълване на цвят или нюанс,при матиране на кичури за отнемане на нежелани оттенъци или придаването на желани такива).За тях има различни съотношения на смесване,но като пример ще дам Wella където за добавяне в боя количеството коректор се измерва в сантиметри (от 3 до 9см.),но някои все пак дават в мл.А за това се консултирате конкретно за всяка фирма.
Как става номерът?
На всяка купичка за разбиване на боя на дъното и има разграфяване в сантиметри и коректорът се измерва там като изстисквате от тубата,а не на самата туба да измервате, т.е. измерва се дължината на вече изстисканата боя от тубата.
Сега и правилото за количеството коректор спрямо боята-за номер 1боя от каталога за бои се слага максималният размер коректор-9см.За номер 12боя от каталога се слага минималният размер-3см или колкото по-светъл цвят е боята толкова по-малко коректор(всичко това е условно разбира се,ако се налага се слага и повече, и по-малко в зависимост от търсеният ефект)
Сега за смесването на боята с оксидантът има мензури оразграфени в мл.,части,а може да се използва и електронна везна като измерването е в грам,но правилото важи независимо в какво измервате.
Допълнение-допуска се количеството оксидант да е с 15% повече при коси изискващи(поемащи) повече влага(порьозни или къдрави с голяма плочка на косъма-на жаргон-жадна коса).
Абе нещо много измервания станаха.А'й сега към сложнотията!
До тук добре.Но как да смесваме различни цветове и да добиваме нови?
Към пълната версия --->

Няма коментари:

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's