Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

понеделник, 27 септември 2010 г.

- колориметрия

Сложнотията при боите за коса идва от това , че са във вид на бял крем.Т.е. нямат цвят както останалите бои за рисуване - темпера , пигменти , акварел , маслени бои и ако щете авто-емайл лак.
Но това не значи , че не могат да се комбинират и добиват нови цветове с тях.Единственото правило е да знаете колориметрията или науката за светлината и цветовете!
Какво представлява тя?


Светлината е съчетание от цветове.
Възприятието ни за цвят зависи от вида светлина и неговата интензивност.
За да е по-ясно как възникват различните цветове, нека си представим един лъч слънчева светлина, който прониква през една точка в призма и се пречупва под различен ъгъл. Снопът от цветове, получен при пречупване на светлинния лъч – от виолетово до червено, се нарича спектър.
Много предмети не отразяват само една вълна (т.е. цвят), а съчетание от вълни (цветове). Този цвят е съставен.
Даден предмет има определен цвят, когато неговият химически строеж и модел са такива, че поглъщат определени цветове и отразяват други такива.Точно тази комбинация на поглъщане и отразяване определят съответния му цвят.На пример ако  даден предмет поглъща цялата светлина наблюдаваме  ефект: тъмнина (цвят черно),но ако отразява цялата светлина ефектът е бял цвят.
Визуално светлината е съчетание от следните цветове: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово.А това са основните цветове на спектърът.Всеки е виждал дъга. Бялата светлина пада върху малките капчици вода, които я отразяват и така се получава небесната дъга, която познаваме. Тези отразени цветове са известни като спектър.
Той се състои от електромагнитни вълни с различна дължина, които трептят с различна скорост. Всяка от тях съответства на различен цвят.Възприятието на човешкото око се определя от отразяваната/ните  вълна/ни , които в крайна сметка определят цвета на предмета.

Сега за цветовете!
Спектърът се състои от няколко разделения на цветове:
...................................................................




2 коментара:

Анонимен каза...

Интересуваме , как се казват коректорите за боя за коса на Вела

Marten's каза...

Всички коректори имат едно име - коректор.Друг е въпросът търговското наименование на продуктите, но това не е предмет за разискване в публикацията

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's