Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

събота, 27 февруари 2010 г.

3. Хигиена

Да се  занимаем с едно не маловажно нещо като хигиената в един фризьорски салон.
Всеки един може да си позволи в домът си да почиства през ден/два,но в един салон това е немислимо.За това ще се опитам да систематизирам нещата.
1.Витрини/прозорци/,огледала-поне веднъж седмично
2.Прах-шкафчета,рафчета,етажерки.помощни колички-поне веднъж седмично
3.Опаковки на продукти и самите продукти-поне веднъж седмично
4.Подови настилки-всеки ден,а ако е киша или кал-може да се стигне и до два пъти на ден.
5.Работно място-след всеки клиент.
6.Инструменти използвани за дадена процедура като-купички/четки за боя,мензури за измерване на оксидант,ролки за студено къдрене-след самата процедура.
7.Кърпи-сменят се след всеки клиент,използваните в коша за пране
8.Гребени-след всеки клиент
9.Ножици-антимикробен шпрей за хирургическа дезинфекция-реултат до 30сек. след напръскване(никой не  очаква да имаш 10/12 ножици на обща стойност около 3000лв. :)
10.Четки за коса-поне веднъж дневно-/ако се налага и миене с препарат/
11.След боядисване,къдрене и кичури-всички използвани /еднократни/ консумативи като-ръкавици,фолио,листа/за кичури с боя/,пелерини за боя,листчета за къдрене-В КОФАТА ЗА БОКЛУК.
Тъй к'вот се сетих написах,а сега да уточнявам!
-от точка 1 до точка 5-всеки си знае какво се прави-"търкаш и не мъркаш"
-т.6-достатъчно е само изплакване
Защо?-продуктите:  боята за коса-в себе си съдържа достатъчно количество амоняк: оксидантът по-принцип в медицината е възприет с името ПЕРХИДРОЛ /няма нищо общо с перхидролките,макар да има заслуга да са такива/ за обработка на "живи рани": къдринът-достатъчно клоличество-серни съединения
-т.7-изискването на РИОКОЗ е да се използват изпрани и ИЗГЛАДЕНИ кърпи при всеки клиент/обикновено се заяждат ,че трябва да бъдат давани на фирма за химическо чистене и пране-демек договор и фактурки за всяка пратка пране на кърпи да няма ядове/
-т.8-След всеки клиент се поставят в хлорен разтвор или в ултра виолетов медицински стерилизатор
хлорен разтвор-използват се хлорни таблетки за дезинфекция-намират се във всяка аптека
ултра виолетов медицински стерилизатор-готиното,е че става и за инструменти,но пък и цената  му не е малка/условие за ползване без ядове от РИОКОЗ-трябва да бъде сертифициран според българските,ЕС стандарти/-намира се във всяка фирма за медицинска техника.
-т.9-А'й тук става интересно-повечето кожни заболявания са на основата на гъбички и докато си режеш косата чрез естественият себум се прехвърлят в/у инструментите,с които работиш,но все пак една професионална ножица за подстригване започва от 200лв./добра/ на горе.Моята струва 700лв и ако трябваше да сменям ножицата след всеки клиент - то по-добре да си купя самолет ;)
Та за това използвам такъв шпрей-30сек и става гробище за гъби-намира с е във фирмите за медицински продукти
Да не говорим,че някои МНОГО ДОБРИ ножици са само полирани на гол метал/липсва никелова или химическа обработка с/у влага/ и натопени в хлорен разтвор ръждясват като старинно изкопаемо.
-т.10-четките за коса-при обработка на косата с тях винаги остават косми и е достатъчно редовно да бъдат премахвани/изчетквани/,но с времето металният по цилиндър се наслагва мръсотия-накисват с е в CIF и след това с една четка за боядисване хубаво се почистват,а след  това старателно измиват...
-т.11 смятам,че е напълно ясна...
Това за хигиената

Няма коментари:

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's