Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

четвъртък, 1 април 2010 г.

- бои

Делят се на:
Амонячни-предназначени са за трайно боядисване на косата в определен тон и нюанс.Обикновено за стандарт е възприето номерацията на започва от 1 до 12.Като номер 1 /в каталога/ е естествено черно,а номер 12 е възможно най светло русо/граничещо до бяло/-останалите покриват гамата м/у черното и много светло русото през един тон.Основната им съставка е амонякът и природен оцветител.Всички останали химически съставки допринасят за кремообразното състояние на  боята и нейният аромат.Разреждат се с оксидант 3%,6%,9%,12% в зависимост от номерът на избраната боя.
от номер 1 до номер 5- 6%
от номер 5 до номер 9- 9%
от номер 9 до номер 12- 12%
като номерата 5,6,9,10 ги смятам за преходни,които позволяват да им се слага по-слаб или по-силен оксидант/предназначен за следващата или предишна най близка група/.
Пример:
ако за номер 5 е предназначен оксидант със сила 6%,то може да се сложи и оксидант 9% като в този случай тонът ще се повдигне/осветли/ от 0,5 до 1 тон нагоре в скалата на тоновете.И обратното ако за номер 6 сложим по нисък оксидант-6% от предвиденият за него-9%,то той ще смъкне/потъмнее/ пак с от 0.5 до 1 тон ,но на долу по скалата на тоновете в каталога.Същото важи и за останалите преходни тонове изброени по-горе.За останалите просто е безмислено/но ако някой все пак експериментира-първо да хвърля боб дали ще се получи и какво?! ; ) /
Покривността е м/у 60% и 90% като се измерва спрямо бяла коса/тя е най- упорита за боядисване в следствие на биологични промени/.

Безамонячни-покривни за нетрайно боядисване на косата.Нали никой не си  мисли,че няма амоняк в тях?Просто има производен на амоняка заместител.Номерацията е същата както при амонячните бои и освен амоняка-останалите съставки не се различават много  както при амонячните.Но имат една МАЛКА особеност:
Осидантът за тях е винаги м/у 4.5% и 5% и са предназначени за боядисване тон върху тон,т.е. ако Вашият цвят според скалата е номер 5/най-разпространеният като такъв/ трябва да сложите същият тон боя или по-тъмен иначе е само загуба на  материал.При полагане на безамонячна боя по-светла от Вашият тон на косата ефектът е единствено блясък-е има и  по-евтини начини за добиването му.
Покривността е между 30% и 40% в най-добрият случай.обикновено-до 30% на бяла коса.

Шампоан оцветител-за още по-нетрайно оцветяване на косъма.Предназначението му е за  освежаване на вече боядисана коса.Различното при него,е че не съдържа амоняк/шампоан с оцветяващи пигментти/,а природни киселини или подобни,които спомагат за прилепването на оцветяващата молекула към косъма.Дургото,което е,че няма скала от 1 до 12,а цветовете са съобразени с основните и допълнителни нюанси при боядисването с амонячни бои.Иначе казано-за нюансиране и подържане на вече готови цветове.
Покривността е 3% до 4%?!
Ама за без -толкоз.

И сега оксидантът-едно най-важните неща при боите.Без него една боя е едно ГОЛЯМО нищо.Основата му е кислородна вода/Водороден пероксид-прекис-H2O2,за справка тук /,а останалото са химически елементи за омекотяване/неутрализиране/ на агресивното му  въздействие върху кожата и косъма.В медицината се използва кислородна вода 46% за почистване и дезифенкциране на открити рани,но този процент никак,ама никак не е приложим в нашата професия.Иначе красотата ще изгори и опада както кожата на главата и косата.
Та има 4 вида оксидант според съдържанието на кислордната вода:
стандарт в %-стандарт във volum:
3%-10vol.
6%-20vol
9%-30vol.
12%-40vol.
Разликата е само мерната единица.

2 коментара:

frog and roll каза...

Ооххх, какво ли не правим за едната хубост и младост, с какви ли не боклуци се налагаме, какви ли не процедури изтърпяваме. Ама трябва. :(

Marten's каза...

От хилядолетия е било така-не откриваме топлата вода.Едно време е било знания,а сега професия ;)

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's