Кратък ONline учебник по фризьорство
Loading

понеделник, 21 декември 2009 г.

2. Работна среда и екип - индивидуална и обща отговорност


Едно от важните неща във фризьорството е средата и екипът.
Средата-Тя охарактеризира вашата насоченост към определен таргет потребители на услугата.Колективът трябва да е подбран,така че да подкрепя целите и мотивите за постигането им.
Какво имам в предвид?
Като се започне от обзавеждането на салонът,минавайки през материалите за работа и завършвайки с музикалното оформление-всичко това трябва да е в синхрон.
Представете си един скъпо обзаведен салон/каквито се роят безчет напоследък/ориентиран към платежоспособни клиенти-вътре да гърми див Хеви Метъл,или да се използват материали със съмнително качество-съответно и цена?
Някак си е антилогично нали?Или аз бъркам?!
В много от случаите екипът има различни предпочитания и поглед върху нещата,но когато има една конкретна идея,около която да се обедини и забрави личните си желания-тогава вече постигането на зададените цели е поне с 90% по успешно.
Екип?Какво е това?
Това е съвместна работа на строго индивидуални индивиди!
Как тогава да бъдем успешен екип?
Едно от най важните неща е-взаимопомощ!/естесвено това не означава да се злоупотребява с нея/
След това идва признаването на силните ни и слаби страни в професионален план.Чак тогава е възможно ако ти не си добър в дадена манипулация да поискаш помощ от колегата/жката за да се постигне очакваният резултат./никой не с е родил научен и това да питаш и искаш консултация никак не срамно/
И стигаме до отговорността-която е лична в повечето случаи.

Ако не си успял/а да постигнеш набелязаният резултат/обикновено краткосрочен/-тогава трябва да поемеш вината единствено ти!Ако в този резултат участва и член на екипът-тогава си е желателно всеки да поеме отговорност за действията си.
Но има едно странно взаимодействие м/у личната и колективната отговорност.
И тя,е че поемането на лична отговорност отнема в по-голямата си част негативизмът на колективната вина.
В такива условия колективът се запазва като водеща единица.
Но при прехвърлянето на личният неуспех в/у колективът/Как аз да съм виновен?Ако Пешо не беше направил така....!Или накратко-Аз нямам вина,другите са виновни/тогава настъпва липсата на разбирателство и всички започвате да "дърпате назад",а това в никакъв случай не Ви прави успешен екип!

Няма коментари:

Популярни публикации

Условия за ползване

Цялото съдържание на този блог е авторско и лицензирано под

Creative Commons

Приятно четене!
Marten's